Verstandelijkbeperkt.nl
Dè site over verstandelijke beperking      

Informatie voor vrijwilligers

 

Wanneer u overweegt om aan de slag te gaan als vrijwilliger in de verstandelijk gehandicaptenzorg dan bestaan er verschillende mogelijkheden.

Allereerst zijn er verschillende activiteiten die u kunt doen. U kunt bijvoorbeeld individueel met mensen aan de slag, assisteren bij groepsactiviteiten zoals een dagje weg of assisteren als klusjesman of een collecte lopen. Het is natuurlijk fijn dat u kunt helpen, maar het is ook belangrijk dat u iets doet wat u zelf leuk vindt.

U heeft de keuze om u aan te melden bij een vrijwilligerorganisatie of bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking bij u in de buurt. Of kijkt u eens op de speciale vacaturepagina voor vrijwilligers. De meeste organisaties hebben een vrijwilligercoördinator die informatie kan geven over de mogelijkheden binnen de instelling. Maar u kunt ook gewoon eens aankloppen bij een vestiging bij u in de buurt en zich daar laten informeren over de mogelijkheden. Vraagt u in dat geval naar een contactpersoon waar u afspraken mee kunt maken.

REKENING HOUDEN MET DE BEPERKING

Om een persoon met een verstandelijke beperking aan te spreken op het niveau dat bij hem of haar past, is het goed om iets meer te weten over de emotionele ontwikkeling. Het verkeerd inschatten hiervan, kan gemakkelijk leiden tot over- dan wel onderschatting. Ondervraging heeft mogelijk tot gevolg dat de persoon zich niet begrepen voelt. Als iemand wordt overvraagd, kan dit weer leiden tot frustratie.

De cognitieve (denken), emotionele (voelen, invoelen, aanvoelen) en sociale ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking lopen vaak niet gelijk. Mensen met een verstandelijke beperking maken dezelfde emotionele ontwikkelingsfasen door als mensen zonder verstandelijke beperking. Het verschil ligt in de duur van bepaalde fasen en in het uiteindelijk bereikte niveau van de ontwikkeling. De emotionele ontwikkeling kan in alle fasen van de ontwikkeling geblokkeerd raken, terwijl ondertussen de ontwikkeling op andere gebieden gewoon door kan gaan. Iemand kan (cognitief) dan meer dan hij of zij (sociaal-) emotioneel aankan. Dit is een valkuil die kan leiden tot overschatting van een cliënt.

Wilt u meer weten over emotionele ontwikkeling en de benadering van mensen met een verstandelijke beperking? Lees dan het boek 'de Affectief Bewuste Benadering'. >klik hier