Verstandelijkbeperkt.nl
Dè site over verstandelijke beperking      

LNEO 2017 Workshops

 

Praktische workshops 

A1-Human Horse Power (HHP) draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling door de gevoelige kracht van het paard in te zetten bij de ontwikkeling van mensen. In de workshop gaat het over het werken met paarden in een therapeutische pleeggezin voor kinderen/jongeren met hechtingsproblemen: demonstratie met paarden NB de workshop is buiten, warme kleding en plu is handig.  

WorkshopleiderEric Lammertsma (Bedrijfskundige en CEO Human Horse Power)

A2-Workshop: Animal Assisted Therapy (AAT) bij volwassenen met ASS.  

Heeft therapie waarin hulphonden worden ingezet effect op stress, angst- en stemmingsklachten bij mensen met ASS?  En hoe zit het met het effect op zelfvertrouwen en sociale-communicatieve vaardigheden? Bij kinderen met ASS komen positieve resultaten naar voren. In deze workshop wordt uitgelegd hoe je AAT kunt inzetten en wat mogelijke effecten kunnen zijn. Ook zullen er honden aanwezig zijn, om zelf te kunnen ervaren wat je kunt leren van in een AAT.  

Workshopleider: Carolien Wijker (psycholoog en promovendus Open Universiteit)

Overige Workshops 

B3-Equitherapie 

Equi-therapie: In deze workshop worden de achtergronden en ervaringen met het werken met paarden in therapeutische sessies toegelicht. Misschien is er ook een paard aanwezig.   

Workshopleider: Ruth Verhoog, GZ-psycholoog & equi-therapeut 

B4-“Hulpverlening” met een staartje  

Hoe ervaar je het zelf als je een ondersteuning krijgt van een hulpdier? Janneke vertelt uit eigen ervaring hoe zij de ondersteuning van haar hond ervaart Er is een 'hulphond' aanwezig. 

Workshopleider: Janneke, ervaringsdeskundige

B5-Workshop: dier-ondersteunende interventiesDolfijnenezels en honden  

Dier-ondersteunende interventies bestaan al langer dan vandaagIn deze workshop wordt u meegenomen in de ervaringen met deze interventies met dolfijnenezels en honden. Met veel filmmateriaal en gezamenlijk casuisitiek oplossen wat U ziet bij de gefilmde interactie tussen de client een hulpdier  

Workshopleider: Richard Griffioen (psycholoog en promovendus Open Universiteit)

B6-Verbinden door de inzet van dieren  

Geleidelijk aan worden steeds vaker huisdieren ingezet bij de activering en behandeling van kwetsbare mensen. Aan theoretische bespiegelingen hierover geen gebrek maar hoe pak je zoiets aan? Professionals in de zorg zijn niet opgeleid om huisdieren te betrekken bij interventies voor cliënten. Hoe zet je een professioneel programma op waarin vrijwilligers en professionals worden getraind om structurele ondersteuning te bieden aan cliënten die van dieren houden en hier positief op kunnen reageren? En hoe waarborg je hierbij het welzijn van de in te zetten dieren?  
Deze workshop gaat over een succesvolle en geborgde aanpak van ZorgDier activiteiten binnen de praktijk van organisaties in de gehandicaptenzorgEr zijn 2 zorgdieren aanwezig. 

Workshopleider: Jan van Summeren (CEO, Animal Assisted Interventions & Applications)

Workshopleider Jan van